Prominente IoT protocollen Leave a comment

Een uitgebreide gids voor prominente IoT-protocollen

Er is momenteel een kolossale stap om zowat elk object met een netwerk of server te verbinden om de overdracht van gegevens te helpen die ons inzicht in hun functionaliteiten zou geven en ze zou verbeteren. Dit is een samenvatting van het hele doel van IoT dat momenteel in verschillende bedrijfstakken loopt. Interessant is dat Internet of Things en Internet of Everything voornamelijk betrekking heeft op het inschakelen van apparaten om connectiviteit tot stand te brengen, wat op zijn beurt communicatie mogelijk maakt. Daarom is de technologie sterk afhankelijk van connectiviteitsnormen en protocollen die speciaal zijn ontworpen voor verschillende apparaten en die in feite het IoT-ecosysteem van brandstof voorzien.

Zoals verwacht heeft de instroom van IoT-gerelateerde innovaties een explosieve impact gehad op het aantal beschikbare protocollen voor ingenieurs. In deze gids zullen we enkele van de prominente connectiviteitsprotocollen in de IoT-ruimte bekijken.

MQTT (Message Queue Telemetry Transport)

MQTT wordt algemeen beschouwd als een lichtgewicht berichtenprotocol voor apparaten met lage stroom- en geheugenspecificaties. Het protocol maakt het verzamelen van gegevens van elektronische apparaten mogelijk. En aangezien het het componentmodel van de abonnee-uitgever-makelaar mogelijk maakt, controleert het voortdurend de autorisatie van entiteiten die toegang hebben tot het netwerk.

Bluetooth

Bluetooth wordt vaak gebruikt in mobiele apparaten als een korteafstandsprotocol voor draadloze connectiviteit. De populariteit van dit protocol, met name in de IoT-ruimte, bereikte een ongekend hoogtepunt met de introductie van Bluetooth Low-Energy (BLE). Het protocol is in wezen nuttig voor IoT-toepassingen omdat het beschikt over schaalbaarheid die naadloos kan worden geïntegreerd met apparaten. Net als de MQTT is BLE een protocol dat weinig energie verbruikt en niet geschikt is voor het overbrengen van grote gegevensstromen.

DDS

Data Distribution Service (DDS) is meer een krachtig IoT-protocol, dat een real-time machine-to-machine verbinding mogelijk maakt. Het door Object Management Group (OMG) geïntroduceerde protocol beschikt over schaalbare functionaliteiten die naadloos werken als cloud-platform connectiviteitsprotocol of als een datacommunicatieprotocol in apparaten met een lage voetafdruk.router iot

Wifi

WiFi blijft een belangrijke rol spelen in IoT-gerelateerde ontwerpen vanwege de snelle gegevensoverdrachtcapaciteit en de mogelijkheid om grote datastromen over te dragen. Blijkbaar stelt de integratie van de WiFi-standaard 802.11 in een apparaat in staat om tot honderden megabytes per seconde te verzenden. De belangrijkste beperking van dit communicatieprotocol ligt echter in de lage energie-efficiëntie die is geregistreerd in sommige IoT-gerelateerde toepassingen.

Zigbee

Net als de Bluetooth en MQTT is de Zigbee een protocol dat minder energie verbruikt en een kleine mogelijkheid voor gegevensoverdracht. De Zigbee 3.0 is echter, in tegenstelling tot de andere twee protocollen, het meest geschikt voor industriële toepassingen.

AMQP

Advanced Message Queuing Protocol (AMQP) is een internationale standaard die voornamelijk fungeert als een berichtenprotocol voor middle-ware ecosystemen. Het protocol volgt drie processen, waaronder het loggen van berichten in wachtrijen, die worden opgeslagen totdat ze gereed zijn voor verwerking, terwijl de laatste de relatie tussen de vorige twee processen vaststelt.

cellulair

Mobiele apparaten hebben protocollen waarmee communicatie via een groter bereik van netwerken mogelijk is. Dit wordt mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van mobiele communicatienetwerken zoals de GSM, 3G, 4G en de nieuw geïntroduceerde 5G. Hoewel dit protocol een hoge gegevensoverdracht mogelijk maakt, is het vaak duur en energie-inefficiënt om dit verbindingsniveau te behouden. In plaats daarvan is mobiel effectiever in toepassingen met sensoren voor lagere gegevensoverdracht.

Conclusie

Zoals eerder vermeld in dit bericht, hangt de succesvolle implementatie van IoT wereldwijd af van de innovatie, evenals de effectiviteit, die connectiviteitsprotocollen bieden aan fabrikanten. We hebben al grote sprongen in deze ruimte gemaakt en de hierboven genoemde protocollen zijn enkele van de meest betrokken IoT-protocollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SHOPPING CART

close